zweten en kou

Zoals elk jaar komt rond deze tijd, van kouder en natter weer, de vraag weer boven; zal ik mijn paard een deken opdoen of niet? De afgelopen jaren heb ik het altijd wel gedaan omdat ik toch bang was dat Choco het te koud zou hebben en te snel veel energie zou verliezen. En dus te mager zou worden.

 

Toen kwam ik vandaag ineens het artikel tegen op de website van Paard Natuurlijke Kennis over zweten. Daarin wordt uitgelegd hoe het vocht wordt afgevoerd. Dat werkt totaal anders als bij mensen. Door capillaire werking wordt het vocht door de vacht naar buiten gewerkt en aan de buitenkant door verdamping afgescheiden. Vlakbij de huid is er geen verdamping en dus geen afkoeling! Een paard krijgt het dus ook niet koud van zweten. Wij mensen wel, maar paarden dus niet. 

 

Paarden zijn ook goed bestand tegen kou. Ze hebben een goed werkend spijsverteringssysteem dat voor veel warmte zorgt Daarnaast hebben ze in hun benen minder spieren met bloedvaten die vatbaar zijn voor kou. Bovendien zorgt hun lichaam bij extreme kou ervoor dat een ander systeem in werking gaat, zodat ze niet bevriezen. Prachtig eigenlijk.


Ik ben overtuigd. Dit jaar gaan we het zonder deken doen!