Een paard met obesitas niet minder voeren, maar méér!

 

Dat is wat Dr. Juliet Getty, redacteur bij Horse Journal, aangeeft. Volgens haar zorgt stress ervoor dat een paard te dik blijft. Één van de belangrijkste bronnen van stress is volgens haar het beperken van toegang tot voer. De stressreactie leidt ertoe dat het lichaam vet vasthoudt. 

 

Het paard is een grazer en hun lichaam is ontworpen om de hele dag te kunnen kauwen. Het kauwen produceert speeksel dat het zuur neutraliseert en constant in zijn maag stroomt. Bij de mens produceert de maag alleen zuur als we eten. Bij het paard is de zuurproductie constant. Zelfs wanneer de maag leeg is. Bovendien kan het zijn dat te weinig voerinname leidt tot slappe spieren van het spijsverteringskanaal. Dit kan koliek veroorzaken. Ook is het belangrijk dat de blindedarm vol is en nieuw ruwvoer regelmatig hier doorheen gedrukt wordt. Dit kan ook koliek tot gevolg hebben bij te weinig doorvoer.

 

Een paard dat niets te eten heeft, kan gaan kauwen op hekken, bomen en zelfs eigen mest. Voor een paard is dit mentaal zeer ongemakkelijk. Het gaat tegen zijn instinct in. Maar hij probeert zijn fysieke pijn op die manier op te lossen. Je kunt aan een paard niet altijd zien dat hij pijn heeft. Het is een ingebakken overlevingsmechanisme om pijn te verbergen. In het wild zal een paard dat pijn laat zien vaak achtergelaten worden door de kudde. Het paard zal zijn pijn ongemerkt dragen, ook de pijn van een lege maag.

 

Wat gebeurt er nu als je een paard met pijn in zijn maag wat hooi brengt? Hij zal het inhaleren om de pijn in zijn maag te verlichten, uit angst voor een toekomstig tekort aan hooi. En in de tussentijd vult zijn maag zich met zuur. Niet alleen de maag kan aangetast worden door het zuur, ook het gehele maagdarmkanaal. Tot helemaal beneden in de dikke darm. Het kan leiden tot koliek en tot hoefbevangenheid.

 

Het is verstandig om juist niet te minderen met hooi. De kans op een terugval door een restrictief dieet is heel groot. Een goedbedoelde dierenarts zal een eigenaar vertellen dat het paard minder hooi dient te krijgen. Hierdoor staat het paard nog vaker met een lege maag. Dit is het slechts mogelijke advies dat je als eigenaar voor je hoefbevangen paard kunt krijgen. De stress leidt tot een verhoging van cortisol. Dit zorgt voor een stijging van de insuline en daardoor keert de hoefbevangenheid juist terug of, erger, zal chronisch worden!

 

Bij een paard dat een beperking in voer opgelegd krijgt, zal de stofwisseling dramatisch vertragen. Wanneer hij dan een grotere hoeveelheid voedsel krijgt, kan het lichaam het niet verwerken zonder dat al het verloren gewicht weer terugkomt. Het is dan zelfs waarschijnlijk dat hij hoefbevangen zal raken.

 

Zorg dat het paard hooi eet dat een laag NSC (suiker, zetmeel en fructaan) niveau bevat en laag in calorieën is. Hiervan kun je een paard gerust geven wat hij wil, 24 uur per dag. Het is belangrijk dat hij niet langer dan tien minuten zonder ruwvoer staat. Het paard zal heel snel in balans komen en alleen gaan eten wat hij nodig heeft. Hij kan ontspannen, omdat hij weet dat hij elk moment over het voer kan beschikken. Hierdoor zullen zijn hormonen kalmeren en daarmee zijn insuline niveau dalen. Zijn lichaam zal het vet gaan verbranden in plaats van opslaan. Hij zal ook gaan reageren op het hormoon leptine, dat vertelt hem dat hij geen honger meer heeft. Een paard dat in balans is, zal natuurlijk niet te veel eten.

 

Geef hem een kans om te laten zien wat hij nodig heeft. Zorg ervoor dat je een paard ruwvoer geeft met weinig calorieën, suiker en zetmeel. En beweging is goed voor het paard. Dit zorgt voor het verbranden van calorieën en vermindert insulineresistentie. Bovendien helpt het bij het beschermen van de spiermassa.

 

Je kunt het vergelijken met het eten van chocoladetaart en groente. Wanneer je in je stoel blijft zitten en veel chocoladetaart eet, is dat niet voordelig voor je. Maar genoeg beweging en een "all-you-can-eat groente dieet" is veel beter voor je. Dit geldt het ook voor het (obesitas) paard. Zorg voor veel voer met weinig calorieën. En help hem bewegen.

 

Een fragment uit het boek 'de ziekte van Equine Cushing' van Julia M. Getty, Ph.D. 2010.

 

Bron: http://myhorse.com/blogs/horse-care/feeding/dr-juliet-getty-restricting-forage-is-incredibly-stressful-for-your-horse/