Leider

Er wordt door veel mensen nog steeds uitgegaan van het 'dominantie' principe. Als je maar zorgt dat je de baas bent over je paard, zal hij doen wat je vraagt en luisteren. Want, zo wordt het beargumenteerd, zo gebeurt dat in de kudde ook. 
Is dat ook zo, moet je altijd de leider zijn? Of kun je ook in veel situaties een begeleider van het paard zijn. Daarin bied je het paard zelf een keuze en de mogelijkheid om een voorkeur of behoefte te laten zien. Zo leer je het paard beter kennen en kun je inspelen op bepaalde specifieke behoeftes of voorkeuren.  
 

Samen

Wij, mensen, willen graag iets van het paard. Het paard heeft hier heel vaak zelf niet voor gekozen. Deze wordt uit de stal of uit de wei gehaald om 'aan het werk' te gaan. Het zou dan mooi zijn om 'het werk' te vinden dat bij jouzelf EN het paard past. Daarnaast kun je dan ook kijken wat het paard laat zien tijdens de momenten dat je samen bezig bent. Dat betekent dat je tijdens het samenzijn goed in de gaten houdt hoe je paard reageert, zodat je kunt anticiperen en aanpassen waar nodig.
Ik zie het paard vooral als een levend wezen waar je goed mee kunt samenwerken om zelf te leren, maar ook om van te genieten. Bovendien vind ik het belangrijk dat het paard van mij ook iets terugkrijgt als we samenzijn. Dat kan zijn: 
- plezier- en rustmomenten
- eigen keuzes waar mogelijk 
- inspelen op zijn/haar behoeftes
- fysiek betere mogelijkheden

Mens

Ben jij je bewust van jouw uitstraling en invloed op het paard? Veelal doe je iets 'op de automatische piloot' en sta je niet stil bij wat dit teweegbrengt in jouw omgeving. Wij, mensen, kunnen heel veel leren van het paard over onze onbewuste houding naar onze omgeving. Paarden kijken en voelen verder dan alleen de taal en de bewuste houding van de mens. Zij reageren meer op authenticiteit. Bijvoorbeeld: doe je een stap naar voren om het paard uit jouw ruimte te sturen, maar ben je eigenlijk onzeker? Dan zal het paard hoogstwaarschijnlijk niet direct reageren zoals je bedoelt hebt. Heel mooi om van te leren. Het kan ook zeker heel erg confronterend zijn, geloof me!